Blog > Komentarze do wpisu

Dżem marchewkowy + pszenny chleb tostowy

Oooo matko... Ten dżem jest fantastyczny... Zakochałam się w nim od pierwszej łyżeczki. Nie dość, że ma wspaniały, żywy kolor, to jeszcze nieziemsko pachnie, a na dodatek smakuje cudownie - nie jest mdły, ani za słodki. Sporo zyskuje dzięki dodaniu cytryny i jabłka. Smak marchewki lekko dominuje, ale dzięki cytrusom dżem nabiera świeżości i lekkości. Jak dla mnie idealny, mogłabym go wyjadać prosto ze słoiczka ;) Specjalnie dla dżemu marchewkowego upiekłam chleb tostowy - przepadam za ciepłymi grzankami z dżemem. Są świetne na śniadanie. Chleb jest lekki i puszysty, równie dobrze nadaje się na "zwykłe" kanapki. A i najważniejsze - jest bardzo szybki i łatwy do zrobienia. Polecam Wam i dżem i chleb, i razem i osobno smakują rewelacyjnie. :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Dżem marchewkowy. Składniki:

  • 500 g marchewki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cytryna
  • 1 małe jabłko  

 

Marchewkę obrać, umyć i ugotować w wodzie do miękkości, odcedzić i odstawić do wystudzenia.

Zimną marchewkę dokładnie zmiksować blenderem. Przełożyć ją do garnka, dodać cukier i smażyć około 35 minut, na małym ogniu, mieszając co 5-10 minut, do momentu, aż woda odparuje. 

Jabłko umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Z cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok, odstawić. 

Pod koniec smażenia dodać jabłko, pokrojone w niedużą kostkę, skórkę i sok z cytryny, wymieszać i smażyć jeszcze około 5 minut. Gotowy dżem przełożyć do słoiczka.* Nie ma potrzeby pasteryzacji, jeśli planujecie zjeść go w przeciągu kilku dni. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

* Z podanego przepisu wychodzi jeden słoiczek dżemu, taki jak na zdjęciu.

 

Pszenny chleb tostowy. Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropel oleju do wysmarowania 

 

Mąkę wsypać do dużej miski. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier, dokładnie wymieszać. 

Rozpuszczone drożdże wlać do mąki, dodać sól i wymieszać drewnianą łyżką. 

Ciasto przełożyć na blat i zagnieść. Ważne, by dobrze je wyrobić.

Ciasto posmarować odrobiną oleju i przełożyć do natłuszczonej formy keksowej. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut. Ciasto powinno znacząco powiększyć swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około 25 minut. Wyjąc z formy i wystudzić. Smacznego :)

 

niedziela, 01 grudnia 2013, ewa_ciasteczkowakraina
Pamiętaj moje dane w tej przeglądarce podczas pisania kolejnych komentarzy. Korzystając z formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych.
Komentarze
anytsujx
2013/12/01 13:58:41
Potwierdzam, ten dżem jest wspaniały, też go robiłam, pozdrawiam serdecznie :***
-
Gość: gotowanie w parze, *.play-internet.pl
2013/12/01 14:13:47
koniecznie muszę spróbować :)
-
Gość: madlene17, *.adsl.inetia.pl
2013/12/01 14:34:06
Dżem marchewkowy? Muszę go wypróbować:) Kolor ma fantastyczny:)
-
Gość: magma, *.80-202-98.nextgentel.com
2013/12/01 14:34:57
takiego dżemu to ja nie jadłam jeszcze:) ciekawy:D
-
2013/12/01 15:32:58
Obłęd, fajny chleb, rewelacyjny dżem :]
-
Gość: jula, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/12/01 16:48:46
od dawna nie widziałam dżemu, który by mnie zaskoczył, ale ten... mniam! już mam tysiąc pomysłów na jego wykorzystanie ;)
-
Gość: karolinajarlaczynska@gmail.com, *.dynamic.chello.pl
2013/12/01 17:45:38
takiego dżemu jeszcze nie próbowałam ale na pewno go nie długo zrobie :)
-
lutka40
2013/12/01 18:39:26
Kolor normalnie powala ! Zrobię sobie ,zrobię sobie ....
-
aluubaluu
2013/12/01 18:53:10
Taki marchewkowy dżemik musi smakować pysznie ! :)
-
babaluca1
2013/12/01 19:22:00
przecudowny kolor a smak mogę sobie tylko wyobrazić
-
mikimama
2013/12/01 20:25:32
Jakie pyszne śniadanie!
-
pieczarka_mysia
2013/12/01 20:31:22
Nigdy nie robilam ani nie probowalam dzemu marchewkowego ;)
musze to kiedys nadrobic :)

A chlebus pierwsza klasa ;D
-
Gość: Natalia - Poezja Smaku, *.dynamic.chello.pl
2013/12/02 01:25:53
Mam niemal identyczny przepis na ten dżem, jednak jeszcze nie robiłam :) wygląda bardzo smacznie :) kusisz!
-
Gość: Monika, 178.219.127.*
2013/12/02 08:51:12
Ale mnie zaskoczyłaś tym dżemem:) Do wypróbowania - koniecznie!
-
agattekh
2013/12/02 11:03:25
Jaki marchewkowy kolor :-)
-
Gość: , *.play-internet.pl
2013/12/02 11:36:17
bardzo intryguje, trzeba zrobic
-
Gość: ladylaura, 90.170.94.*
2013/12/02 14:33:46
Zdrowe śniadanko ,pycha.
-
wiktorkowa
2013/12/02 14:51:42
też go raz robiłam, ma piękny kolor i jest pyszny:) nieco inny od tradycyjnych dżemów:)
-
Gość: beti27, *.rzeszow.mm.pl
2013/12/02 16:36:57
Musi być pyszny, powiem szczerze, że takiego nie próbowałam :)
-
Gość: Magda C., *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/02 17:36:24
Jaki piękny kolor ma ten dżem! Muszę go koniecznie spróbować! Aaa chlebek - pierwsza klasa :) Nie ma nic lepszego jak swojski chleb tostowy - ten kupny to sama chemia :/
-
Gość: Ania, *.centertel.pl
2013/12/02 20:24:13
boski ma kolor:) kiedyś widziałam podobny i przepis zapisałam:)
ps. gotowanie za głosowanie znów trwa:)
-
Gość: DominikaD, *.play-internet.pl
2013/12/02 21:09:09
Ale mnie zaintrygowałaś tym dżemem! :) Nigdy takiego nie próbowałam, muszę zrobić! :)
-
Gość: babeczka, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/12/02 21:13:27
A to dopiero ciekawy dżem...:)
-
Gość: zakateksmaku, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/02 22:17:04
Z pewnością wypróbuję przepis! Marchewkę uwielbiam w każdej postaci! :)
-
agabi22
2013/12/02 22:59:12
Mogę sobie wyobrazić jakie było pyszne! Bardzo fajne zdjęcia:)
Pozdrawiam
Agnieszka -potravel.pl
-
zjedz_mnie
2013/12/03 10:02:07
Tak opisałaś ten dżemik, że aż mnie żal dopadł, że to nie mój słoiczek :0
-
Gość: Kulinarny Zenit, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2013/12/03 11:07:32
Powiem szczerze, super pomysł taki marchewkowy dżem :)
-
Gość: mojamalakuchnia.wordpress.com, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/03 12:40:30
Jeszcze nigdy nie jadłam marchewkowego dżemu. Bardzo ciekawy pomysł. Pozdrawiam!
-
Gość: JustInka, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/12/03 14:26:58
Ten dżem wygląda bombowo! Muszę koniecznie przetestować!
-
Gość: kulinarny blog samanthy, *.adsl.inetia.pl
2013/12/04 13:53:28
Znakomita wersja dżemu na pewno spróbuję, pozdrawiam :)
-
Gość: wenus-lifestyle, *.dynamic.chello.pl
2013/12/04 15:31:16
Nigdy nie jadłam marchewkowego dżemu - koniecznie muszę spróbować. Zapisuję przepis ;)
-
Gość: , *.rybnik.vectranet.pl
2013/12/04 17:48:58
Śniadanie mistrzów! :D
-
kaspiecze
2013/12/04 19:12:28
mój ukochany dżem! mogłabym jeść prosto ze słoika :)
-
anetin
2013/12/04 19:36:20
robiłam jakiś czas temu dżem marchewkowy, ale z innego przepisu, zamiast jabłka były pomarańcze. Niestety nam nie przypadł do gustu. Ale może spróbuję dodać jabłko i wykorzystam do jakiegoś ciacha.
-
Gość: ugotujmyto.pl, *.15-2.cable.virginm.net
2013/12/04 19:51:10
I dżem i chleb wart grzechu...;)!
-
malwinarosa
2013/12/17 20:46:19
Dawno do Ciebie nie zaglądała, a tu takie pyszności :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria