Blog > Komentarze do wpisu

Kołocz z makiem

Bardzo popularny na Górnym Śląsku, gdzie mieszkam, tym samym bardzo popularny i lubiany w moim domu. Piekła go moja babcia, później mama, a teraz przyszła moja kolej. Na Śląsku piecze się go przed weselem - przygotowuje się paczuszki z trzema rodzajami kołocza (mak, ser i jabłko), a narzeczeni rozwożą je wśród rodziny, przyjaciół i sąsiadów. Moja rodzina najbardziej lubi właśnie ten z makiem, ja wolę z jabłkami, ale wygrała większość i od kilku dni zajadamy się tym wypiekiem. Z podanego przepisu wychodzą 2 duże blachy (takie z piekarnika). Ciasto jest dosyć pracochłonne, niezbyt trudne, chociaż, gdy byłam młodsza wydawało mi się, że jest strasznie skomplikowane :) A wiecie, że kołocz jest symbolem obfitości? Polecam serdecznie! 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 75 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli

 

Składniki na posypkę:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

 

Składniki na masę makową:

  • 500 g maku, dwukrotnie mielonego
  • 200 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g migdałów
  • kilka kropel aromatu migdałowego

 

Mąkę wymieszać z solą. Masło rozpuścić, mleko podgrzać, odstawić.

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Drożdże wymieszać z 125 ml ciepłego mleka. W mące zrobić dołek, wlewać po kolei - 1) ubite jajka, 2) masło, 3) drożdże, 4) pozostałe mleko. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odchodzić od miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

750 ml wody zagotować, dodać mak i resztę składników masy makowej. Dokładnie wymieszać i odparować (mak powinien mieć wilgotną konsystencję).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części - mniejszą i większą. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na kwadraty 30 x 30 cm. Odstawić.

Następnie zrobić kruszonkę - masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodając stopniowo mąkę. Uformować 2 kule i odłożyć.

Grubszą warstwę ciasta wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę o wymiarach 36 x 36 cm. Na ciasto wyłożyć masę makową, przykryć cieńszą warstwą ciasta. Z ciasta na posypkę wyskubywać kawałki i "zasypać" nimi wierzch ciasta.

Piec około 45 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

 


piątek, 08 listopada 2013, ewa_ciasteczkowakraina
Pamiętaj moje dane w tej przeglądarce podczas pisania kolejnych komentarzy. Korzystając z formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych.
Komentarze
Gość: Magda C., *.dynamic.chello.pl
2013/11/08 13:18:21
Jadłam kiedyś u znajomych na Śląsku, jak dla mnie rewelacja!!! A Twój kołocz wygląda tak smakowicie, mogę poprosić kawałek? :)
-
ewa_ciasteczkowakraina
2013/11/08 13:35:37
Bardzo proszę, częstuj się! :)
-
Gość: ladylaura, 90.170.94.*
2013/11/08 13:41:23
Ciasta z makiem,za tym tęsknię najbardziej ,u mnie mak nie do kupienia.
-
babaluca1
2013/11/08 15:04:25
nigdy nie jadłam i chętnie bym spróbowała
-
2013/11/08 16:57:53
Pyszności! Prawdziwy kołocz :]
-
Gość: kulinarny blog samanthy, *.adsl.inetia.pl
2013/11/08 16:59:45
Podziwiam Twoje wspaniałe potrawy i wypieki, a że jesteśmy prawie sąsiadkami zza miedzy, ja z Opola. Oczywiście wspaniale i przepyszne ciasto, bo ja wszystko uwielbiam co slaskie, serdecznie pozdrawiam :)
-
Gość: Kulinarny Zenit, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2013/11/08 17:02:18
ale dawno nie jadłam ciacha z makiem... aż mnie naszła wielka ochota, a na widok twojego ślinka cieknie mi na klawiaturę :)
-
martex.82
2013/11/08 17:44:41
Bardzo jestem ciekawa takich tradycyjnych, regionalnych wypieków, u mnie nie znanych. Kołocz z makiem wygląda rewelacyjnie, pozostałe wersje, jabłkowa i serowa też muszą być pyszne :)
-
Gość: Lena B, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/11/08 18:08:54
Przepyszny wpis. Ja uwielbiam tradycyjne wypieki, z ciekawą historią. Pozdrawiam :)
-
Gość: beti27, *.rzeszow.mm.pl
2013/11/08 19:56:08
Ja poproszę kawałeczek :) Takiego pysznego ciasta nie odmówię :)
-
anetin
2013/11/08 20:36:38
ale mi narobiłaś smaku na mak, ostatnio na święta jadłam ;) Cieszę się bardzo, że niedługo święta i znowu wypieki z makiem wejdą w łaski. Nigdy nie jadłam kołacza, ale wydaje mi się, że mógłby być świetną alternatywą dla makowca.
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2013/11/08 21:39:06
Ja też się chętnie poczęstuje bo wygląda cudnie :D
-
wiktorkowa
2013/11/08 22:03:32
bardzo ciekawe:) w moim regionie- małopolska kołocz mówi się na dużą drożdżówkę z serem lub makiem (taka na 4 poracje:) Twoja wersja też mi się podoba:)
-
Gość: Monika, 178.219.127.*
2013/11/09 08:55:02
Wygląda niesamowicie apetycznie :))
-
pieczarka_mysia
2013/11/09 12:06:52
Jest idealny! Kocham się w takich wypiekach :)
-
2013/11/09 12:40:33
Górny Śląsk, a gdzie mieszkasz? Ja pochodzę z Mysłowic, a obecnie mieszkam w Jaworznie... :)
Uwielbiam kołocze, choć jako dziecko nie przepadałam. Kojarzą mi się zdecydowanie z ukochaną babcią, z weekendami u niej, i ze Świętami Bożego Narodzenia...
-
ewa_ciasteczkowakraina
2013/11/09 13:13:08
Basiu, ja mieszkam w Rybniku, a dokładnie w jego okolicach :)
-
kaspiecze
2013/11/09 18:39:11
podoba mi się taka wersja z makiem. takiego domowego kołacza jeszcze nie jadłam, smaku narobiłaś :)
-
lutka40
2013/11/09 18:40:32
Na święta jak znalazł .Pycha !
-
Gość: KuchAsia, *.adsl.inetia.pl
2013/11/09 19:10:25
Kuusisz :P
-
Gość: jula, 213.77.38.*
2013/11/09 23:36:02
biorę wszystko z makiem! ;)
-
Gość: Daria, 46.77.124.*
2013/11/10 01:19:27
Ależ mi smaki rodzinnego domu przypomniałaś:)
-
Gość: zafascynowane.., *.warszawa.vectranet.pl
2013/11/10 08:44:07
Uwielbiam śląską kuchnię, to moja rodzinna :)
-
Gość: Opalanka, *.toya.net.pl
2013/11/10 08:54:41
Baaaardzo smakowicie wygląda. Spróbuję na pewno:)
-
Gość: madlene17, *.adsl.inetia.pl
2013/11/10 13:32:10
Górny Śląsk to też moje okolice:) Ja najbardziej lubię taki kołocz z serem:)
-
Gość: ugotujmyto.pl, *.15-2.cable.virginm.net
2013/11/10 20:15:25
Nigdy podobnego cudeńka nie jadłam dlatego porywam kawałek :)!
-
Gość: DominikaD, *.play-internet.pl
2013/11/10 23:02:41
O matko, widzę, że mam tu sąsiadkę! Też jestem"rybniczanką", ale obecnie studiuję we Wrocławiu ;) A najbardziej to lubię kołocz z serem mmm... Twojego też pewnie porwałabym kawałek! Pozdrawiam serdecznie! ;)
-
Gość: RewolucjeNaTalerzu, *.swps.edu.pl
2013/11/12 12:22:46
Miła weselna tradycja :). A po wczorajszych imieninach św. Marcina mam ochotę na wszystko, co zawiera mak, więc trafiłam w dobre miejsce :).
-
Gość: , *.rybnik.vectranet.pl
2013/11/15 14:02:17
CUDO!
-
Gość: Marta, *.adsl.inetia.pl
2014/11/09 14:56:24
Czemu ja wcześniej nie zobaczyłam tego przepisu jak zastanawiałam się co tu upiec na niedzielę :) Jeszcze nigdy go nie piekłam ale kiedyś próbowałam i bardzo mi smakował :) Pozdrawiam :)
-
Gość: Agusia, *.18-1.cable.virginm.net
2015/12/21 10:22:43
Jak zmielić mak? Bo kupiłam niezmielony
-
2015/12/21 10:59:57
Agusia - Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.

/Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/. Mak możesz zmielić też w młynku do kawy, takim o większej mocy. Pozdrawiam
-
Gość: Michał, *.dynamic-ra-2.vectranet.pl
2016/05/13 19:54:08
witam,
w jakim piekarniku piekła Pani ten kołocz?
W gazowym się uda?
-
2016/05/13 20:37:04
Piekłam w elektrycznym, myślę, że w gazowym też się uda, proszę jednak obserwować, być może trzeba będzie wydłużyć/skrócić czas pieczenia. Pozdrawiam
-
Gość: wypiek-testowy, *.hsi8.kabel-badenwuerttemberg.de
2016/12/03 21:03:25
Wlasnie upieklem wg przepisu, niestety masa makowa sie rozsypuje...czyzby zabraklo jakiegos "kleju" np. jajek ????? Ciasto i posypka udaly sie bez problemu, czesc makowa niestety rozwala sie i kruszy....w smaku dobre.
-
2016/12/03 22:13:06
Można dodać białko, ale nie jest to konieczne, masło i miód dobrze zlepiają ciasto, ja nie dodaję jajek :( Przykro mi, że tak się stało... Może mak był za mało wilgotny? Pozdrawiam
-
Gość: Grzesiu, *.ostrog.net.pl
2016/12/19 13:03:56
Witam a ja mam taki problem, że odkleja mi się część górna ciasto z posypką od maku, z serem mam to samo i nie wiem już co robię źle. w smaku super ale Twój tak ładnie wygląda i widać że trzyma się w kupie pozdrawiam
-
2016/12/22 21:45:29
Grzesiu, do masy makowej dodaj delikatnie ubite białka, będzie bardziej zwarta i mokra, to i kruszonka będzie lepiej się kleiła, tak mi się wydaje ;) Pozdrawiam

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria